Мисията ни е да ви върнем към оптимално състояние – физикалната медицина и рехабилитационните методи имат за цел да дадат възможност на хората в нужда да се насладят на качеството на живот, което желаят. Нашите експертни лекари и терапевти създават персонализирани планове за лечение въз основа на вашите цели – осигурявайки усъвършенстваното лечение и терапия, от които се нуждаете.

Терапевтичната програма е съобразена с вашите нужди и се изпълнява от нашия екип от лекари и терапевти в зависимост от вашата диагноза и история на лечението. Лечението се основава на вашите индивидуални способности и нужди – и ви позволява да напредвате стъпка по стъпка. Вие се възползвате от дъгогодишния опит, експертиза и постоянната воля на нашите терапевти да предоставят максимална ефективност в подбраните методи на рехабилитация.

В „СБР Сапарева баня” знаем как да съчетаем естествените благоприятни сили на минералната вода с редица доказано ефективни хидротерапии. Лековитите свойства на водата тук са били познати и използвани още от  древни времена на траки и римляни. Съставът на минералната вода е серен със значителни равнища на желязо, калций и манган. Тя е най-горещата вода в Европа , както и с най-високо съдържание на флуор и на сероводород в България – 15,5 мг/л. Водолечението е една от най-широко използваните допълнителни терапии за различни заболявания, включително мускулно-скелетни, кожни, неврологични, автоимунни и други.

Безценният термален воден ресур  в региона се допълва  от мек планински климат, характерен за града. Тези благотоворни фактори осигуряват възможност за целогодишна профилактика и физическо възстановяване.

Условията в нашата болница предлагат широк спектър от лечебно-рехабилитационни процедури, които се изпълняват в минерални вихрови вани, минерални лечебни басейни и тангентори.

Лечебните качества на калта са известни от столетия. Древни цивилизации като Египет, Рим, Индия и Елада са използвали калта за лечение на различни видове заболявания. Ефектът от терапията с кал се базира на комплексното въздействие на различни условия, сред които основна роля оказват термичен, химичен и механичен фактор. ​Калолечението има безспорен противовъзпалителен и обезболяващ ефект и доказано стимулира обменните процеси в организма. Процедурите с кал укрепват съпротивителните сили на организма, редуцират нивата на захарта и холестерола в кръвта, и носят многобройни ползи за генералната роля на всяка клетка във вашето тяло. Лечебната кал е изградена от метали, витамини, хормони, биостимулатори, които са ключови в процесите на заздравяване на счупвания, изгаряния и премахване на следоперативни белези.
Лечебните процедури с кал оказват положително влияние върху състоянието на пациенти със заболявания на опорно-двигателната система, периферната и централната нервна система, мъжката и женската пикочно – полова система, заболявания на кожата, стомашно – чревния тракт, черния дроб и жлъчните пътища, кръвоносните съдове, а също и обменни и професионални заболявания. Прилага се с различна концентрация, температура, локализация, продължителност и брой на процедурите.

Методи на калолечение в СБР Сапарева баня:

  • Кални апликации.
  • Кални вани.

Луголечението е още един ефективен природен елексир, който е достъпен за всички пациенти на „СБР Сапарева баня”. Черноморската луга, която използваме е от региона на Поморие и е краен продукт при процеса на извличане на морска сол по класическия начин – посредством изпаряване на солената вода. Остатъка над кристализираната сол представлява черноморската луга – гъста маслоподобна течност с кафяво-червеникав цвят и слаб мирис на сероводород, изключително богата на магнезиеви соли (Mg).

Лугата се характеризира силно противовъзпалително и стимулиращо защитните реакции действие, същевременно играе роля да снабдява организма с минерали. Едни от основните ѝ съставки са магнезий, калций, натрий, хлор и ред други които са ключови за правилното функциониране на опорно-двигателния апарат и нервната система – именно там лугата оказва силно лечебно въздействие. Съчетанието от прилагене на съвременни методи в рехабилитацията и естествените ползи на луголечението, дават ясно изразен ползотворен ефект при лечението на различни хронични ставни заболявания и травми. Освен това луголечението е подходящо при третиране на мускулни болки,разширени вени,различни кожни заболявания и други .

Методи на луголечение в СБР Сапарева баня:

  • Термични процедури (компреси)

Физикалната терапия разполага с широк диапазон от видове процедури в зависимост от конкретното състояние на пациента, което предопределя индивидуален подход и съобразяване с нуждите на всеки. Тя е много ефективен метод, който води до подобряване на комфорта, редуциране на болката, минимизиране на симптомите и възобновяване на подвижността и енергията на пациенти с различни заболявания.

Фокусът на нашите физиотерпаевтични услуги пада върху индивидуалното подобряване на изгубени или нуждаещи се от настройка физически функции. Това изисква активно участие от страна на пациента. Нашият екип от терапевти работят като треньори по раздвижване. Те насочват и съветват пациентите посредством упражнения за раздвижване, стабилизране, укрепване и подобряване на координацията, за да им помогнат по пътя им към възстановяване. За целта използваме съвременни и ефективни техники и методики за постигане на поставените заедно с пациента цели на лечението.

Физиотерпевтични процедури прилагани в СБР Сапарева баня: ИНТЕРФЕРЕНТЕН ТОК,ИНТЕРФЕРЕНТЕН

Механотерапията е термин, използван за описване на различни терапевтични интервенции, които намаляват или въздействат благоприятно върху нараняването на увредените тъкани. В допълнение този метод насърчава хомеостазата на здравите тъкани чрез механични средства на молекулярно, клетъчно или тъканно ниво. Това се свежда до факта, че когато се приложи сила към която и да е телесна тъкан, тази сила стимулира промяна. Клетките в тези тъкани трябва да се деформират под тази сила, което ще задейства каскада от събития помежду им. В крайна сметка клетките на тези мускули, сухожилия и кости ще активират транскрипцията на ДНК (градивни елементи на нашите тела) и ще създадат нови мускули, сухожилия и кости.

Лечебната физкултура от своя страна е извършване на дейност с цел развитие или поддържане на физическа форма и цялостно здраве. Често е насочена към подобряване на болката и двигателните умения. Упражненията могат да се категоризират в три вида в зависимост от цялостния ефект, който имат върху човешкото тяло: за гъвкавост, аеробни и анаеробни упражнения.

Механотерапия и лечебна физкултура прилагана в СБР Сапарева баня: лечебна физкултура,клетка на роше,лимфодренаж,механотерапия,рефлексотерапия-стъпала.

Терапевтиният масаж е похват от кинезитерапията предназначен за профилактика и таргетиране на медицински състояния, които са диагностицирани от лекар. Той представлява нанасяне на дозирани механични дразнения върху тялото, чрез разнообразни похвати. Целта на специализираният масаж е да повлияе посредством разнообразни техники и вибрации върху процеса на рехабилитация на заболели тъкани и органи.

В сравнение с традиционния масаж, терапевтичният обръща по-детайлно внимание на проблемните зони при специфични неразположения или заболявания, като: схващания, травми, плексит, шипове, ишиас, дископатия и дискова херния, болки в кръста, гърба, краката, врата, тревожност, преумора и други. Друг положителен ефект на масажа, който е свързан с работата на нервната система е да провокира произвеждането на ендрофин. Той освен, че повдига настроението и понижава стреса, има и голямо значение за притъпяване на болката.

Видове лечебни масажи прилагани в СБР Сапарева баня: частичен лечебен масаж.

Процедури и рехабилитация

Имате въпроси? Пишете ни!

Нашите консултанти ще ви отговорят или свържат с вас.